ra Frequently Asked Questions in respect of GST — For internal circulation in MMTC

S No | Question Answer
1 Which of the pre-GST regime | The GST has replaced the following taxes:
taxes have been subsumed
under GST? (i) taxes levied and collected by the Centre:
a. Central Excise duty
b. b. Duties of Excise (Medicinal and Toilet Preparations)
¢. c. Additional Duties of Excise (Goods of Special Importance)
d. d.Additional Duties of Excise (Textiles and Textile Products)
e. Additional Duties of Customs (commonly known as CVD)
f. Special Additional Duty of Customs (SAD)
g. Service Tax
h.  Central Surcharges and Cesses so far as they relate to supply of goods and services

(ii) State taxes subsumed under the GST are:

State VAT (including Works Contract Tax)

Central Sales Tax

Luxury Tax

Entry Tax (all forms)

Entertainment and Amusement Tax (except when levied by the local bodies)

Taxes on advertisements

Purchase Tax

Taxes on lotteries, betting and gambling

i. _State Surcharges and Cesses so far as they relate to supply of goods and services

2 Who is liable to pay GST | Under the GST regime, tax is payable by the taxable person on the supply of goods and/or

<inder the GST regime? services. Liability to register under GST Act arises when the taxable person crosses the threshold

Limit, i.e. Rs.20 lakhs (Rs. 10 lakhs for NE States & hill states — total 11 states) except in certain

specified cases where the taxable person is liable to get Registration in GST even though he has

not crossed the threshold limit. If registration is taken then GST is to be charged from the first

rupee. The CGST / SGST is payable on all intra-State supply of goods and/or services and IGST is

payable on all inter-State supply of goods and/or services. The CGST /SGST and IGST are payable

. at the rates specified in the Schedules to the respective Acts.

3 How will imports be taxed | Imports of Goods and Services will be treated as inter-state supplies and IGST will be levied on
| under GST? import of goods and services into the country. The incidence of tax will follow the destination
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How will Exports be treated
under GST?

principle and the tax revenue in case of SGST will accrue to the State where the imported goods
and services are consumed. Full and complete set-off will be available on the GST paid on import
of goods and services

Exports will be treated as zero rated supplies. There are two methods in case of exports.

1. First one is where no tax will be paid on exports of goods or services, however a bond or
LUT will be filed to the government for the value of tax before the supply. Credit of input
tax will be available and same can be claimed as refund by the exporters.

2. Second method is where IGST is levied at the time of supply and paid from its own pocket
in cash or through CENVAT to the government and thereafter the same can be recovered
as refund from government by the exporter.

What is the taxable event
under GST?

or services made for consideration
Supply as per section

The taxable event under GST shall be the supply of goods and /
in the course or furtherance of business. It shall be governed by the Time of
12 & 13 read with the definition of supply under section 7 of GST Act.

CGST & SGST will be levied on intra-state supplies while IGST will be levied on inter-state supplies.

What is Reverse Charge

Mechanism?

Reverse charge means the liability to pay tax is by the recipient of goods/services instead of the
supplier. Reverse charge is applicable for both services as well as goods.

As per section 9(4) of the CGST Act, the central tax in respect of the supply of taxable goods or
services or both by a supplier, who is not registered, to a registered person shall be paid by such
person on reverse charge basis as the recipient and all the provisions of this Act shall apply to such
recipient as if he is the person liable for paying the tax in relation to the supply of such goods or
services or both.

Important Component: There are following elements which need to be present to trigger this
section:-

1. There should be supply.
2. Supply should be in respect of taxable goods or services or both.
3. Supply must be by unregistered person.
4. Supply must be to registered person.
Exemption:

As per the notification, exemption shall be applicable where the aggregate value of such supplies
of goods or service or both received by a registered person from any or all the suppliers, who is or
are not registered, is upto five thousand rupees in a day.




Analysis: Exemption is on intra state taxable supply.

1. There is a limit of transaction value of Rs. 5,000/- per day:- means in case of supply more
than Rs. 5,000/- per day, whole of such supply shall be taxable under reverse charge 9(4).
2. Limit is in respect of all suppliers:- This should be noted that the limit is not respect to

one supplier.

There is also a list of services provided by government on which reverse charge is applicable even
if the above conditions are not fulfilled.

Yes. The definition of input tax includes the tax payable under sub-section (3) of section 7

7 Can GST paid on reverse
charge be considered as input (Reverse Charge). The credit can be availed if such goods and/or services are used, or are intended
tax? to be used, in the course or furtherance of his business.

8 What is time of supply of | In case of reverse charge, the time of supply of service shall be the earliest of the following
service in case of tax payable | dates—
under reverse charge? (a) The date of payment as entered in the Books of Accounts of recipient or date on which

payment is debited in the bank account of recipient, whichever is earlier.
OR

(b) The date immediately after SIXTY days from the date of issue of invoice / other documents by

the supplier (30 days for goods)

If it is not possible to determine the time of supply under (a) or (b), the time of supply shall be

the date of entry in the books of account of the recipient.

9 What is time' of supply of | In case of reverse charge, the time of supply shall be the earliest of the following dates—
goods in caseof tax payable | (a) the date -~ of receipt of goods OR
under reverse charge? (b) the date of payment as entered in the Books of Accounts of recipient or date on which

payment is debited in the bank account of recipient, whichever is earlier
(c) the date immediately after THIRTY days from the date of issue of invoice / any other document
- by the supplier (60 days for services)
2 If it is not possible to determine the time of supply under (a), (b) or (c), the time of supply shall be
the date of entry in the books of account of the recipient.
10 How will the goods and | HSN (Harmonised System of Nomenclature) code shall be used for classifying the goods under the

services be classified under
GST regime?

GST regime. Taxpayers whose turnover is above Rs. 1.5 crores but below Rs. 5 crores shall use 2
digit code and the taxpayers whose turnover is Rs. 5 crores and above shall use 4 digit code.




Taxpayers whose turnover is below Rs. 1.5 crores are not required to mention HSN Code in their |
invoices. There is no concept of SAC’s now as per law all SAC’s will be termed as HSN's.

11

Whether  supplies made
without consideration will
also come within the purview
of Supply under GST?

Yes, but only those activities which are specified in Schedule | to the CGST Act / SGST Act. The said
provision has been adopted in IGST Act as well.

12

Can the customer who buys
from a taxable person who is
under the composition
scheme claim composition
tax as input tax credit?

No, customer who buys goods from taxable person who is under composition scheme is not
eligible for composition input tax credit because a composition scheme supplier cannot issue a tax
invoice.

13

What  is remission  of
tax/duty?

There is no concept of remission of tax/duty. But assessee is not allowed to take the ITC of goods
lost/ destroyed and if availed then has to reverse the ITC so availed.

14

Whether remission is allowed
for goods lost or destroyed
before supply?

Remission of tax will apply only when tax is payable as per law i.e. taxable event should have
happened and tax is required to be paid as per law. Under GST Law, levy is applicable upon supply
of goods. Where goods are lost or destroyed before supply, taxable event does not occur in order
to pay tax. Accordingly, question of remission of tax does not arise.

Also there is no concept of remission of tax/duty. But assessee is not allowed to take the ITC of
goods lost/ destroyed and if availed then has to reverse the ITC so availed.

15

Whether goods sent by a
taxable person to a job-
worker will be treated as
supply and liable to GST?

As per section 143, goods can be sent by principal to job-worker without payment of tax. But
there is a condition that goods must be received back within lyear (in case of capital goods it was
3 years). If goods are not received back then supply shall be deemed from the date of actual
supply i.e. when the goods are sent to the job- worker.

16

Whether the job worker will
have to be compulsorily
registered?

No. A Job-worker would be a supplier of services, he would be required to obtain registration if his
aggregate turnover exceeds the prescribed threshold. But if job worker is in a State/UT, other than
that of Principal, his supply will be treated as Inter-state supply and thus registration under GST it
will be mandatory for the Job workers. Example — If principal is in Delhi and Job-worker is in
Gurgaon. Principal will move goods to job worker against delivery challan and job worker shall
move goods to principal against tax invoice and shall charge IGST.

17

Whether the goods will be
permitted to be supplied
from the place of business of

Yes. But only in cases where the job worker is registered or the principal declares the place of
business of the job worker as his additional place of business.
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eligible to avail input tax
credit of inputs sent to job
worker for job work?

Yes, the principal is eligible to avail the input tax credit on inputs sent to job worker for job work in
terms of Section 19

19

20

What is the time period
within which the inputs sent
for job work has to be
received back by the
principal?

For Goods it is 1 Year and for capital goods it is 3 Years. If not received back within the prescribed
time limit then it shall be treated as supply from the date they were sent. All the provisions of
interest will be levied.

Whether principal has to
reverse the input tax credit
on inputs which have not
been received back from the
job worker within 180 days?

Yes, the principal has to reverse the credit along with interest on inputs which have not been
received back from job worker within 180 days but he can reclaim the credit on receipt of inputs

No, there is no concept of ITC reversal as that will amount to Supply from the date goods were
sent and invoice has to be raised in that case.

21

Whether transfer of right to
use goods will be treated as
supply of goods or supply of
service? Why?

Transfer of right to use goods shall be treated as supply of service because there is no transfer of
title in such supplies. Such transactions are specifically treated as supply of service.

22

What is the mechanism to
determine point of time
‘when liability to pay GST
arises on  any transaction
related to supply of goods
and / or services.

23.

What is the basis for
determination time of supply
in.case of goods?

The liability to pay GST on the goods [Sec 12(1)] / services [Sec 13(1)] shall arise at the time of
supply as determined in terms of provisions of this section.

Earliest of the followings:

1. Date of invoice by the supplier or the last date on which supplier is required to issue the
invoice [under Sec 31(1) — before or at the time of removal of goods for supply to the
recipient, where the supply involves movement of goods OR delivery of goods or making
available thereof to the recipient, in any other casel] with respect to the supply.

2. Date on which the supplier receives the payment with respectto the supply.

24

What is the basis for
determination time of supply
in case of Services?

Earliest of the followings:

1. Invoice issued within prescribed time period — Date of issue of invoice by the supplier or




the date of receipt of payment, whichever is earlier; OR
2. Invoice not issued with prescribed time period — Date of provision of service or the date

of receipt of payment, whichever is earlier; OR
3. Other - Date on which recipient shows the receipt of services in his books of account.

NB: Prescribed Time U/s 31(2) -30 days in all cases / 45 days in case of banking company or a
financial institution including a non-banking financial company from the date of supply of
services.

25

What happens if the taxable
person files the return but
does not make payment of
tax?

In such cases, the return is not considered as a valid return. Section 27 (3) provides that the
return furnished by a taxable person shall not be treated as valid return unless the full tax due as
per the said return has been paid. It is only the valid return that would be used for allowing input
tax credit (ITC) to the recipient. In other words, unless the supplier has paid the entire self-
assessed tax and filed his return and the recipient has filed his return, the ITC of the recipient
would not be confirmed. As per section 28, a taxable person who has not furnished a valid return
shall not be allowed to utilize such credit till he discharges his self-assessed tax liability.

26

Where the goods against an
invoice are received in lots or
installments, how will a
registered taxable person be
entitled to ITC?

As per proviso to section 16(11), the registered taxable person shall be entitled to the credit upon
receipt of the last lot or jnstallment.

27

What would be the place of
supply where goods are
removed?

The place of supply of goods shall be the location of the goods at the time at which the movement
of goods terminates for delivery to the recipient. (Section 5(2) of IGST Act)

28

What will be the place of
supply where the goods or
services are supplied on
board a conveyance, such as
a vessel, an aircraft, a train or
a motor vehicle?

In respect of goods, the place of supply shall be the location at which such goods are taken on
board. (Section 5(5)of IGST Act)

However, in respect of services, the place of supply shall be the location of the first scheduled
point of departure of that conveyance for the journey. (Section 6(11)of IGST Act)

29

Incidental Expenses Charged
by the Supplier

The value of supply shall include incidental expenses, including commission, packing, charged by
supplier to the recipient of a supply and any other amount charged for anything done by the
supplier in r/o supply of goods or services or both at the time of, or before delivery of goods or
supply of services [Sec 15(2)]




